”Folk har skrivit att de börjat på grund av mig”

Hon startade läger bara för tjejer.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.17:08, 3 september, 2017

”Folk har skrivit att de börjat på grund av mig”
Foto: Johan Olsson

Som en av sju tjejer som blivit uttagen till Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet, SveMos, elitsatsning, så är Felicia Loo minst sagt en tjej med en ljus framtid. Som 16-åring har hon redan kört SM, tävlat utomlands och är väldigt ung i förhållande till sitt motstånd. Nu vill hon dessutom inspirera fler tjejer att slå sig fram i en annars mansdominerad sport, Motocross. Därför startar hon nu sitt eget träningsläger, bara för tjejer.

– Det är klart att man känner sig lite speciell, för de tar ju in betydligt fler killar än tjejer, säger Felicia.

Med sin unga ålder är Felicia en inspirationskälla för andra motorintresserade, både tjejer och killar. Och därför startar hon nu sitt eget läger.

– Det har varit folk som skrivit att de ser upp till mig eller att de börjat med sporten på grund av mig, och det känns ju helt fantastiskt att höra.

Är det därför du startade lägret?
– Ja precis, jag vill fortsätta att inspirera så att fler och fler tjejer fortsätter med Motocross. Sen får vi mycket hjälp från lokala sponsorer också.

Förra året var premiäråret och då var det 24 tjejer som spenderade en helg på läger hos Felicia. I år var förhoppningen att nå upp till den siffran igen, men det skulle visa sig bli ännu fler. I år är det hela 50 stycken anmälda. Och fler vill få plats.

– Pappa har fått mejl från folk som vill ställa upp sig på en reservlista. Dessutom är det rätt många killar som gnällt lite och sagt att de också vill ha ett läger. Så vi satte ihop ett till dem också.

Har ni inga planer på att utöka lägret då?
— Nej, jag tror att om vi ska fortsätta växa så måste vi ha in fler tränare än de fyra vi är idag, inklusive mig själv. Sen kanske man skulle lägga lägret över fler dagar, men i den här formen får nog maxantalet för deltagare fortsätta ligga runt 50.

Intresset för sporten föddes när hon som åttaåring fick prova broderns hoj. Efter ett varv på banan kunde hon glatt deklarera att det här var något hon ville syssla med resten av livet.

– Sen så tänker jag aldrig heller på hur många jag har framför mig i ett lopp, utan hur många jag har bakom mig. Jag tror att jag i mitt första lopp hade tre stycken bakom mig, i nästa fem och så vidare.

felicia
Foto: MXCarro

Framtidsdrömmen är att kunna leva på motocrossen, men det är lättare sagt än gjort.

– Jag skulle vilja kunna leva på det, men in så fall så måste jag nog flytta utomlands, till kanske USA eller Holland.

Än så länge är det dock skolan som gäller för Felicia, som går på Aspero Idrottsgymnasium. Trots att det inte erbjuds någon ren Motocrossträning så får hon fortfarande mycket hjälp.

– Jag får mycket hjälp med bland annat fys och rehab, för min fot. Sen kan det vara så att att jag ibland får gå lite tidigare, eller får ledigt ifall jag ska åka på någon tävling.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rekordår för influensan – ”Toppen på isberget”

Så många insjuknade förra året.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.09:40, 12 januari, 2018

Rekordår för influensan – ”Toppen på isberget”
Foto: Arkiv

Influensa säsongen 2016-2017 blev ett rekordår för influensan i Sverige. Detta då antalet anmälda fall en på flera håll i landet mångdubblades jämfört med föregående säsong.

– Hur många fall som rapporteras beror mycket på vilken typ av influensa som cirkulerar. Förra året var det en typ som främst drabbar äldre, eftersom de oftare behöver sjukhusvård tas också fler prover, säger Mia Brytting på Folkhälsomyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

Brynting menar också att det finns fler faktorer att ta hänsyn till än just de anmälda fallen.

– Många ligger ju kvar hemma. Man ska komma ihåg att de som söker vård bara är toppen på isberget, säger Mia Brytting.

Före 2015 var dock inte influensan anmälningspliktig och man skall därför vara försiktig med jämförelser över längre tid. Men målgruppen som drabbas kan också vara orsaken till att det rapporterades färre fall under pandemin 2009 än det gjordes förra året.

– Under pandemin 2009 var det nästan ingen över 65 år som insjuknade. Det beror på att de äldre hade förvärvat skydd mot liknande virus med ursprung i spanska sjukan, säger Mia Brytting till Nyhetsbyrån Siren.

Halland var dock inget undantag under det gångna året. Under säsongen 2016/17 rapporterades 380 fall av influensa, vilket nästan är en fördubbling av antalet fall under 2015/16.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så ser bostadsmarknaden ut nästa år: ”Intressant att se”

Mäklaren om året som gått - och tankarna inför 2018:

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.17:09, 30 december, 2017

Så ser bostadsmarknaden ut nästa år: ”Intressant att se”
Foto: Svensk Fastighetsförmedling/Johan Olsson

Den senaste månaden har bostadsrättspriserna sjunkit med -3 procent och villapriserna med -1 procent, det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Trenden i Halmstad har varit snarlik, något Pugh Rengensjö, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Halmstad, menar är helt naturligt.

 

– Jag tror att det är en ganska naturlig reaktion på att det stigit så länge. nästan tre års tid. Det är inte så att vi känner av en nedgång men absolut en stabilisering och att marknaden vant sig.

Rengensjö menar dock att man inte ska dra på allt för stora växlar om att bostadsmarknaden är på väg neråt riktigt ännu.

– Det är en lugnare period med mindre utbud, nu under senhöst och vinter. Så det är svårt att dra några jättestora slutsatser tills efter årsskiftet skulle jag säga. Jag är inte så orolig för priserna utan det blir snarare mer intressant att se till hur omsättningen blir.

– Sen är det ju också så vad gäller priser och så vidare att storstadsmarknaden kan ha en viss psykologisk effekt. Det råder ju ändå alltjämt stor bostadsbrist och folk måste ha någonstans att bo.

Hur har 2017 varit för er?
– Hela året har varit en het marknad för oss, men främst under sommar och tidig höst. Det har varit en snabb marknad med korta försäljningstider. Eftersom det omsätts rätt snabbt så har det blivit ett relativt litet utbud. Sen har vi som sagt märkt av en avmattning nu framåt slutet på året.

Om du ska våga dig på en gissning, hur blir 2018?
– Jag tror på en mer normal marknad, där det kan inte inte riktigt blir så hett som det var det här året. Ett mer normalt utbud och lite längre försäljningstider, men ungefär samma omsättning. Sen även då att det blir lite stabilare priser.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stora störningar för Bank-ID – flera kunder drabbade

Under måndagskvällen gick det inte att logga in på banker och myndigheter.

Mia Martelleur

Kl.22:03, 18 december, 2017

Stora störningar för Bank-ID – flera kunder drabbade
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYR

Sedan 20.30-tiden på måndagen råder störningar med Bank-ID. Flera kunder har under kvällen drabbats. Det har under kvällen inte gått att logga in på flera banker och myndigheter. Bland annat har Skatteverket, Nordea, Swedbank och Swish berörts av problemet.

– Det är tyvärr en driftstörning. Vi vet i nuläget inte hur omfattande problemen är men vi har tekniker inne som felsöker och försöker åtgärda problemet, sa Malin Wemnell, administrativ chef och presskontakt vid bank-id till dinapengar.se strax efter det inträffade. 

Vid 22.30-tiden rapporterade Bank-ID på sin sajt att problemet ska vara löst. 

”Vi har tidigare haft tekniska problem med BankID-tjänsten. Alla tjänster ska nu fungera som vanligt igen”, skriver de.

Det är i nuläget okänt exakt hur många tjänster som drabbades av driftstörningen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hit drömmer Halmstadborna om att resa

LISTA: Hit vill Halmstadborna åka:

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.16:30, 17 december, 2017

Hit drömmer Halmstadborna om att resa
Foto: Pixabay

Att allt fler svenskar väljer att resa bort över jul och nyår är tydligt, de senaste tio åren har antalet bokade resor ökat med över 50% under perioden, men att det är inte är någon vit jul vi drömmer om visar data från svenska appen Dreams.

Är det dock någonstans man verkar drömma om just en vit jul så är det just i Halmstad. Halmstad sticker nämligen ut som enda ställe där en fjälldestination finns representerad på tio i topp listan.

Hit går Halmstadbornas drömresor:

 1. London
 2. Thailand
 3. New York
 4. Japan
 5. USA
 6. Bali
 7. Florida
 8. Kenya
 9. Kroatien
 10. Sälen

Listan kan jämföras med hur det ser ut i hela Sverige:

 1. Thailand
 2. USA
 3. New York
 4. London
 5. Asien
 6. Australien
 7. Bali
 8. Spanien
 9. Italien
 10. Grekland

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halland bäst i landet – Halmstad går emot trenden

Analytikern: "Framtiden är mycket ljus".

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.21:03, 14 december, 2017

Halland bäst i landet – Halmstad går emot trenden
Foton: Arbetsförmedlingen

Under torsdagen kom arbetsförmedlingens siffror över arbetslösheten i november månad.

Det är mycket positiva siffror för Hallands län. Länet har nämligen den lägsta arbetslösheten i hela landet. I november var 5080 personer öppet arbetslösa i Halland. En minskning med närmare 500 personer jämfört med hur det såg ut under september månad 2016. I november var det 6,1 procent av hallänningarna  som var inskrivna som arbetslösa.

– Det finns flera olika anledningar till att det ser så bra ut. Dels att vi pendlar, då får vi en större arbetsyta än länet ger. Närheten till Göteborg gör att många pendlar dit från både Kungsbacka och Varberg, säger Peter Nofors, arbetsmarknadsanalytiker, till 24Halmstad.

– Förutom att vi pendlar så har vi i Halland även ett bra fungerande näringsliv. Vi är ett litet behändigt län med bra samarbete mellan myndigheter och företag. Sedan är vi inne i en positiv spiral, med många som vill flytta hit. vilket ökar produktionen. Vi är ett framgångsrikt län vilket som jag sade skapar en positiv spiral. De som flyttar hit har också ofta ganska gott om pengar vilket leder till att vi behöver mer personer inom restauranger och transportbranschen, säger Nofors.

Hur ser det ut specifikt i Halmstad?
– Där är det högre arbetslöshet. Hylte har högst arbetslöshet i länet, men sedan kommer Halmstad. Halmstad har förvånansvärt hög arbetslös. Man ligger ungefär 1 procent högre än rikssnittet.

Arbetslösheten i Halmstad låg i november på 8,3 procent.

Varför är det så?
– Det är 10 000 kronors frågan det. Det finns inte en enkel orsak, men stora residensstäder har generellt sett högre arbetslöshet. Eftersom de är centralorter flyttar många dit men alla kanske inte har jobb. Sedan har vi förlorat en del industrier under de senaste åren. Det finns inte tillräckligt med företag som kan anställa, det är en del av det. Sedan är det lite brist på mark också. Men det finns som sagt många olika orsaker.

Om vi går tillbaka till Halland som helhet. Hur jobbar ni på arbetsförmedlingen för att få till de här siffrorna?
– Det hade ju varit kul att säga att det bara hade varit arbetsförmedlingens förtjänst. Men vi försöker så gott vi kan. Läget bland de inrikesfödda ser ju väldigt bra ut, och vad gäller de utrikesfödda så har vi lite fler åtgärder nu. Men sedan kan vi jobba hur hårt som helst, det gäller också att näringslivet kan anställa.

Några särskilda åtgärder för Halmstad gör dock inte på arbetsförmedlingen.

– Vi gör inget unikt för Halmstad, utan vi gör motsvarande saker som på andra ställen, säger Peter Nofors.

Hur ser det ut i framtiden?
– Framtiden ser mycket ljus ut. Vi ser att arbetslösheten sjunker. Och vi ser att den kommer att sjunka även i Halmstad. Det räknar vi med. Under 2018 räknar vi med att det kommer att anställas 2000 personer i länet, och då Halmstad har en tredjedel av länets invånare så är det också rimligt att tro att en tredjedel av de 2000 kommer att anställas i Halmstad. I Halmstad finns möjligheter och vi räknar med att arbetslösheten sjunker under 2018. Särskilt i Halmstad och Hylte.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng