Det här vill svenskarna göra innan de dör

Tre av tio svenskar har en bucket list – en lista över saker de vill göra innan de dör.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.18:59, 20 augusti, 2017

Det här vill svenskarna göra innan de dör
Foto: Montage

En undersökning gjord av Lotto har kartlagt vad svenskarna har på sin ”Bucket List”. Listan innehåller de drömmar som svenskarna helst vill göra innan de dör. Och resor, upplevelser och äventyr står i fokus enligt svenskarna.

Pierre Jonsson som är vinnarambassadör på Svenska spel berättar att bilden av drömmar har ändrats de senaste åren.

– För några år sedan sade de flesta att de skulle slå till på drömbilen, drömbåten eller drömhuset. Men de senaste åren när jag ringt och berättat att de vunnit på Lotto är det resor och äventyr som ligger högst upp på önskelistan, säger Pierre Jonsson på Svenska spels hemsida.

Här är de saker svenskarna helst vill göra:

– I undersökningen kom det fram att åtta av tio drömmer om en längre resa i världen innan de dör. Länder som USA, Australien och Nya Zeeland var högt placerade.

– Över 50 procent vill lära sig något speciellt som till exempel ett nytt språk eller ett instrument innan de dör.

– En av fyra vill träffa en känd person som Zlatan, Barack Obama eller Dalai Lama.

– Hälften av deltagarna vill resa till norra Sverige och göra saker som att bestiga Kebnekaise eller bo på ishotellet.

– Något som också är en stor dröm hos svenskarna är att genomföra ett äventyr som att hoppa fallskärm eller delta i actionsporter.

Den största anledningen till att svenskar inte lyckas genomföra sin ”Bucket List” ska enligt undersökningen vara bristen på pengar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rekordår för influensan – ”Toppen på isberget”

Så många insjuknade förra året.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.09:40, 12 januari, 2018

Rekordår för influensan – ”Toppen på isberget”
Foto: Arkiv

Influensa säsongen 2016-2017 blev ett rekordår för influensan i Sverige. Detta då antalet anmälda fall en på flera håll i landet mångdubblades jämfört med föregående säsong.

– Hur många fall som rapporteras beror mycket på vilken typ av influensa som cirkulerar. Förra året var det en typ som främst drabbar äldre, eftersom de oftare behöver sjukhusvård tas också fler prover, säger Mia Brytting på Folkhälsomyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

Brynting menar också att det finns fler faktorer att ta hänsyn till än just de anmälda fallen.

– Många ligger ju kvar hemma. Man ska komma ihåg att de som söker vård bara är toppen på isberget, säger Mia Brytting.

Före 2015 var dock inte influensan anmälningspliktig och man skall därför vara försiktig med jämförelser över längre tid. Men målgruppen som drabbas kan också vara orsaken till att det rapporterades färre fall under pandemin 2009 än det gjordes förra året.

– Under pandemin 2009 var det nästan ingen över 65 år som insjuknade. Det beror på att de äldre hade förvärvat skydd mot liknande virus med ursprung i spanska sjukan, säger Mia Brytting till Nyhetsbyrån Siren.

Halland var dock inget undantag under det gångna året. Under säsongen 2016/17 rapporterades 380 fall av influensa, vilket nästan är en fördubbling av antalet fall under 2015/16.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så ser bostadsmarknaden ut nästa år: ”Intressant att se”

Mäklaren om året som gått - och tankarna inför 2018:

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.17:09, 30 december, 2017

Så ser bostadsmarknaden ut nästa år: ”Intressant att se”
Foto: Svensk Fastighetsförmedling/Johan Olsson

Den senaste månaden har bostadsrättspriserna sjunkit med -3 procent och villapriserna med -1 procent, det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Trenden i Halmstad har varit snarlik, något Pugh Rengensjö, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Halmstad, menar är helt naturligt.

 

– Jag tror att det är en ganska naturlig reaktion på att det stigit så länge. nästan tre års tid. Det är inte så att vi känner av en nedgång men absolut en stabilisering och att marknaden vant sig.

Rengensjö menar dock att man inte ska dra på allt för stora växlar om att bostadsmarknaden är på väg neråt riktigt ännu.

– Det är en lugnare period med mindre utbud, nu under senhöst och vinter. Så det är svårt att dra några jättestora slutsatser tills efter årsskiftet skulle jag säga. Jag är inte så orolig för priserna utan det blir snarare mer intressant att se till hur omsättningen blir.

– Sen är det ju också så vad gäller priser och så vidare att storstadsmarknaden kan ha en viss psykologisk effekt. Det råder ju ändå alltjämt stor bostadsbrist och folk måste ha någonstans att bo.

Hur har 2017 varit för er?
– Hela året har varit en het marknad för oss, men främst under sommar och tidig höst. Det har varit en snabb marknad med korta försäljningstider. Eftersom det omsätts rätt snabbt så har det blivit ett relativt litet utbud. Sen har vi som sagt märkt av en avmattning nu framåt slutet på året.

Om du ska våga dig på en gissning, hur blir 2018?
– Jag tror på en mer normal marknad, där det kan inte inte riktigt blir så hett som det var det här året. Ett mer normalt utbud och lite längre försäljningstider, men ungefär samma omsättning. Sen även då att det blir lite stabilare priser.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stora störningar för Bank-ID – flera kunder drabbade

Under måndagskvällen gick det inte att logga in på banker och myndigheter.

Mia Martelleur

Kl.22:03, 18 december, 2017

Stora störningar för Bank-ID – flera kunder drabbade
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYR

Sedan 20.30-tiden på måndagen råder störningar med Bank-ID. Flera kunder har under kvällen drabbats. Det har under kvällen inte gått att logga in på flera banker och myndigheter. Bland annat har Skatteverket, Nordea, Swedbank och Swish berörts av problemet.

– Det är tyvärr en driftstörning. Vi vet i nuläget inte hur omfattande problemen är men vi har tekniker inne som felsöker och försöker åtgärda problemet, sa Malin Wemnell, administrativ chef och presskontakt vid bank-id till dinapengar.se strax efter det inträffade. 

Vid 22.30-tiden rapporterade Bank-ID på sin sajt att problemet ska vara löst. 

”Vi har tidigare haft tekniska problem med BankID-tjänsten. Alla tjänster ska nu fungera som vanligt igen”, skriver de.

Det är i nuläget okänt exakt hur många tjänster som drabbades av driftstörningen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hit drömmer Halmstadborna om att resa

LISTA: Hit vill Halmstadborna åka:

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.16:30, 17 december, 2017

Hit drömmer Halmstadborna om att resa
Foto: Pixabay

Att allt fler svenskar väljer att resa bort över jul och nyår är tydligt, de senaste tio åren har antalet bokade resor ökat med över 50% under perioden, men att det är inte är någon vit jul vi drömmer om visar data från svenska appen Dreams.

Är det dock någonstans man verkar drömma om just en vit jul så är det just i Halmstad. Halmstad sticker nämligen ut som enda ställe där en fjälldestination finns representerad på tio i topp listan.

Hit går Halmstadbornas drömresor:

 1. London
 2. Thailand
 3. New York
 4. Japan
 5. USA
 6. Bali
 7. Florida
 8. Kenya
 9. Kroatien
 10. Sälen

Listan kan jämföras med hur det ser ut i hela Sverige:

 1. Thailand
 2. USA
 3. New York
 4. London
 5. Asien
 6. Australien
 7. Bali
 8. Spanien
 9. Italien
 10. Grekland

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halland bäst i landet – Halmstad går emot trenden

Analytikern: "Framtiden är mycket ljus".

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.21:03, 14 december, 2017

Halland bäst i landet – Halmstad går emot trenden
Foton: Arbetsförmedlingen

Under torsdagen kom arbetsförmedlingens siffror över arbetslösheten i november månad.

Det är mycket positiva siffror för Hallands län. Länet har nämligen den lägsta arbetslösheten i hela landet. I november var 5080 personer öppet arbetslösa i Halland. En minskning med närmare 500 personer jämfört med hur det såg ut under september månad 2016. I november var det 6,1 procent av hallänningarna  som var inskrivna som arbetslösa.

– Det finns flera olika anledningar till att det ser så bra ut. Dels att vi pendlar, då får vi en större arbetsyta än länet ger. Närheten till Göteborg gör att många pendlar dit från både Kungsbacka och Varberg, säger Peter Nofors, arbetsmarknadsanalytiker, till 24Halmstad.

– Förutom att vi pendlar så har vi i Halland även ett bra fungerande näringsliv. Vi är ett litet behändigt län med bra samarbete mellan myndigheter och företag. Sedan är vi inne i en positiv spiral, med många som vill flytta hit. vilket ökar produktionen. Vi är ett framgångsrikt län vilket som jag sade skapar en positiv spiral. De som flyttar hit har också ofta ganska gott om pengar vilket leder till att vi behöver mer personer inom restauranger och transportbranschen, säger Nofors.

Hur ser det ut specifikt i Halmstad?
– Där är det högre arbetslöshet. Hylte har högst arbetslöshet i länet, men sedan kommer Halmstad. Halmstad har förvånansvärt hög arbetslös. Man ligger ungefär 1 procent högre än rikssnittet.

Arbetslösheten i Halmstad låg i november på 8,3 procent.

Varför är det så?
– Det är 10 000 kronors frågan det. Det finns inte en enkel orsak, men stora residensstäder har generellt sett högre arbetslöshet. Eftersom de är centralorter flyttar många dit men alla kanske inte har jobb. Sedan har vi förlorat en del industrier under de senaste åren. Det finns inte tillräckligt med företag som kan anställa, det är en del av det. Sedan är det lite brist på mark också. Men det finns som sagt många olika orsaker.

Om vi går tillbaka till Halland som helhet. Hur jobbar ni på arbetsförmedlingen för att få till de här siffrorna?
– Det hade ju varit kul att säga att det bara hade varit arbetsförmedlingens förtjänst. Men vi försöker så gott vi kan. Läget bland de inrikesfödda ser ju väldigt bra ut, och vad gäller de utrikesfödda så har vi lite fler åtgärder nu. Men sedan kan vi jobba hur hårt som helst, det gäller också att näringslivet kan anställa.

Några särskilda åtgärder för Halmstad gör dock inte på arbetsförmedlingen.

– Vi gör inget unikt för Halmstad, utan vi gör motsvarande saker som på andra ställen, säger Peter Nofors.

Hur ser det ut i framtiden?
– Framtiden ser mycket ljus ut. Vi ser att arbetslösheten sjunker. Och vi ser att den kommer att sjunka även i Halmstad. Det räknar vi med. Under 2018 räknar vi med att det kommer att anställas 2000 personer i länet, och då Halmstad har en tredjedel av länets invånare så är det också rimligt att tro att en tredjedel av de 2000 kommer att anställas i Halmstad. I Halmstad finns möjligheter och vi räknar med att arbetslösheten sjunker under 2018. Särskilt i Halmstad och Hylte.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng