Halmstadbutiken med mer än hundra år på nacken

De har funnits sedan 1908 och är nu inne på fjärde generationen. Nu berättar cykelbutiken Levin & Nilsson sin historia, samt ger oss en inblick i dagens cykelsamhälle.

Johan Olsson

Kl.12:05, 17 augusti, 2017

Halmstadbutiken med mer än hundra år på nacken
Foto: Felicia Svensson Obs! Bilden är ett montage

Text: Felicia Svensson

1908 var åretJanne Albin Levin, tillsammans med kamraten Svante Nilsson startade cykelbutiken Levin och Nilsson. Svante var verksam i företaget fram till 1914 och därefter fortsatte Janne Albin att driva butiken.

24Halmstad.se träffar Niclas Levin som idag driver butiken efter sin farfars far, och har idag fyra anställda.

– När min farfars far drev butiken så sålde de faktiskt bilar också – Ford och Chevrolet, berättar Niclas.

Butiken har överlevt i över 100 år, vad beror det på?
– Det skiljer inte så mycket i pris mellan oss och andra liknande cykelbutiker, men vi ser till att alltid hålla bra kvalitet på våra produkter. Vi har lite kampanjer då och då, men främst jobbar vi med kunskap och hållbarhet, säger Niclas.

Bland produkterna hittar man allt från små barncyklar, racercyklar, elcyklar och många tillbehör.

– Elcyklarna blir ju mer och mer populära, och i dagens läge utgör de ungefär 25 procent av vår cykelförsäljning, berättar Niclas.

I en bransch som denna är det självklart stor skillnad på efterfrågan beroende på årstid.

– Våren och hösten är ju ibland som natt och dag. Inför evenemang såsom Hallandsloppet eller Vätternrundan kan det bli lite mer att göra.

Vilken är din personliga favoritcykel?
– Jag cyklar mycket på min Cresent racercykel på fritiden, berättar Niclas med ett leende.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Populära Caféet redo för premiär: ”Försöker hålla oss i framkant”

Då öppnar de för säsongen.

Mattias Olsson

Kl.19:28, 20 mars, 2018

Populära Caféet redo för premiär: ”Försöker hålla oss i framkant”
Foto: Mattias Olsson.

Nu på lördag, den 24 mars, är det säsongspremiär för Söderpirens Café. 24Halmstad träffade ägarna Kim Erixon och Peter Gereny för att se hur läget var inför premiären.

– Det känns jättebra. Vi tycker alltid det är spännande att sätta igång på våren. Nu hoppas vi på lite vårvärme också, säger Kim Erixon.

LÄS MER: Här hittar du Halmstads mest populära café

– Det behöver inte vara varmt. Det behöver bara vara sol. Speciellt på våren, då är folk så hungriga på att komma ut. Är det sol och plus två grader så räcker det långt. Vädret oroar mig inte ett dugg faktiskt. Det är en av de saker jag märkt under åren, att vi i halvdant mulet väder, eller till och med busväder har mer och mer folk för varje år, säger Peter Gereny.

De känner inte någon oro eller stress över att premiären bara är några dagar bort.

– Det känns jättelugnt. Vi har väldigt mycket folk som jobbade förra året som kommer jobba igen som har koll på läget, så jag är inte speciellt orolig. Det känns bra, säger Gereny.

Upplägget kommer att vara välbekant för de som varit på Söderpiren innan.

– Vi kommer att köra på från där vi avslutade. Vi hade ju en väldigt lång säsong förra året, då vi körde november ut. Så vi kommer att fortsätta där, men vi har lite nyheter i år. Men grunden är densamma som förra året, fast med lite mer matalternativ till fikaprodukterna, säger Erixon.

Även detta år har man förhoppningar om att kunna ha öppet Caféet i november månad. Fast man vill inte låsa sig vid något datum utan är flexibla och det är snarare så att det är hur hösten blir som avgör hur länge man kommer att hålla öppet. Och man börjar få en viss rutin av att servera kaffe ute på Söderpiren.

– Jag tror att jag serverade min första kaffe i juli 2010 med snickarbyxorna på. Det var inte mycket då, sedan blev det lite mer på riktigt 2011, säger Gereny.

Peter Gereny och Kim Erixon. Foto: Mattias Olsson.

Peter Gereny och Kim Erixon. Foto: Mattias Olsson.

Förra året blev ni utsedda till Halmstads mest populära Café, känner ni en press att leva upp till det i år?
– Ja, men det är väl klart. Vi har många Caféer i Halmstad och många utvecklas och blir bättre, och det gör att man själv försöker att hålla sig i framkant. Vilket är väldigt positivt tycker jag, säger Erixon.

Har ni några uppsatta mål för 2018?
– Vi vill absolut bredda oss lite 2018, och vi har lite mer specialbokningar och förfrågningar med lite hjälp med catering. Och att vi utvecklar den biten lite mer, för vi har väldigt mycket uthyrningar, säger Kim Erixon.

– Sedan vet jag att Kim har idéer och tankar om att engagera personalen ännu mer, det är ändå personalen som gör stället, genom att ha olika mål och belöningssystem för dem. Att man hittar på något roligt om man uppnår sina mål och sådana saker, säger Gereny

Men Söderpiren är också mer än bara ett Café.

– Den röda tråden är att man ska få njuta av havet. Vad vi håller på med här just nu, så är det Café, en festlokal, vi har en badtunna och sedan hyr vi ut surfgrejer och har lite kurser. Men det spelar inte så stor roll vad det är, utan det är kärleken till havet som är det viktiga. I framtiden kanske man håller på med någonting annat ytterligare affärsområde, men det är tillgången till havet som vi går igång på. Sedan vad vi gör vid havet, det får trender och behov avgöra lite grann, säger Peter Gereny.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skatteverket: Då riskerar du missa din skatteåterbäring

Skatteåterbäringen är till glädje för många - men det finns de som riskerar att missa den helt och hållet.

Kim Ahlqvist

Kl.17:47, 20 mars, 2018

Skatteverket: Då riskerar du missa din skatteåterbäring
Foto: Bildbyrån/arkiv

Vid 07.00 på tisdagen öppnade skatteverket sin deklarationstjänst och närmre 2 miljoner svenskar väntas besöka tjänsten under dagen. Av dessa väntas 500 000 deklarera.

Deklarerar man före den 28 mars kommer skattepengarna att finnas på kontot veckan efter påsk, den 5-6 april.

LÄS MER: Marias varning om skatteåterbäringen: ”Skrämmande”

Men det finns en hake – som gör att det inte blir något klirr i kassan.

Ska man få tillbaka mindre än 100 kronor i skatteåterbäring blir det inte några pengar efter påsk. Skatteverket betalar nämligen inte ut om beloppet understiger 100 kronor. Så blir din återbäring en femtiolapp kommer pengarna att ligga kvar på ditt skattekonto tills dess att det överstiger 100 kronor.

Det kan alltså dröja till nästa år innan du får ta del av din skatteåterbäring.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu har de öppnat sin egen klinik: ”Känns jättebra – är väldigt omväxlande”

Siktar på stor roll i Södra Sverige.

Mattias Olsson

Kl.19:47, 16 mars, 2018

Nu har de öppnat sin egen klinik: ”Känns jättebra – är väldigt omväxlande”
Foto: Mattias Olsson.

Den 3 mars slogs portarna upp till Lisa Phan och Angelica Franzéns nystartade skönhetssalong Face Atlas. Något man firade med en invigning. Fast redan i februari hade man smygstartat verksamheten på Lokföraregatan lite, med några besök.

Fast att kalla Face Atlas för en skönhetssalong är kanske bara delvis korrekt. På hemsidan är Face Atlas beskriven som en estetisk klinik.

– Om det är en skönhetssalong? Egentligen både ja och nej. Det är ju estetiska injektioner vi jobbar med, och vi har en mer specialiserad skönhetsvård, där vi är specialiserade på fillers, botulinumtoxin och Dermapen. Det är avancerad hudvård kan man säga, säger Lisa Phan under 24Halmstads besök.

Hur känns det nu när ni har kommit igång?
– Det känns jättebra. Det är så himla roligt också, med tanke på att man ser resultatet med en gång på kunderna. Och är kunden nöjd så är jag själv också minst lika nöjd. Det är härligt att man kan göra någon så himla glad. Det är dessutom väldigt omväxlande mot vad vi vanligtvis jobbar med på sjukhuset , säger Lisa.

–Det känns verkligen jätteroligt, men samtidigt är det mycket att tänka på. Marknadsföring och bokföring, ja alltihop när man startar företag, men det är roligt, säger Angelica Franzén.

Vanligtvis jobbar tjejerna inom psykiatrin på sjukhuset. Tanken är att de nu ska kombinerad det jobbet, med jobbet på Face Atlas.

– Ja, jag kommer att fortsätta att jobba heltid på sjukhuset. Jag jobbar natt. Här på Face Atlas kör vi bara bokningar, så vi är ju inte här hela tiden, säger Lisa.

– Jag kommer att kombinera jobbet här med både föräldraledighet och jobbet på sjukhuset, så det blir till att planera schemat, säger Angelica.

Angelica Franzén och Lisa Phan. Foto: Mattias Olsson.

Angelica Franzén och Lisa Phan. Foto: Mattias Olsson.

Hur kom det sig att ni drog igång det här projektet just nu?
– Det var nog mest att allt klaffade. Vi hittade en lokal som vi gillade, och utbildningarna går inte så ofta heller, så det var verkligen som att allting klaffade samtidigt med både utbildning och lokal, säger Angelica.

Utbildningen bestod av en tvådagskurs via MyBeauty Academy i Göteborg.

– Detta är ju en skola, där det inte är något läkemedelsbolag som ligger bakom, för det är det på många av de här utbildningarna annars. Så de vi gjorde vår utbildning hos är oberoende. De kräver att man har kunskap inom anatomi och fysiologi, så där har vi jättemycket nytta av att vi är sjuksköterskor, säger Angelica och fortsätter:

– Det finns väldigt många som inte är legitimerad personal som jobbar med detta, eftersom det inte riktigt finns några regleringar inom branschen, så vi har stor nytta av vår sjuksköterskekompetens. Både handhavandet med sprutor och renligheten.

Att de valde att etablera sig just på Lokföraregatan var dels närheten till resecentrum.

– Sedan är det inte mitt i smeten heller, för det är ändå lite tabubelagt i Sverige fortfarande med att göra den här typen av injektioner och behandlingar, och då kan det vara lite mer diskret, säger Angelica Franzén.

Vad har ni för mål på sikt? Vill ni satsa på det här fullt ut till 100 procent?
– Vi vill bli störst och bäst i södra Sverige i alla fall. Sedan vill vi kunna ägna oss åt detta en större del än vad vi gör idag, säger Angelica Franzén.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De ska anställa 50 personer: ”Växer stadigt”

Företaget fortsätter att satsa – behöver anställa 50 personer inom kort.

Martin Persson

Kl.10:51, 16 mars, 2018

De ska anställa 50 personer: ”Växer stadigt”

Företaget Stena Recycling har under de senaste åren investerat en miljard kronor i arbetet för att utöka återvinningsgraden av metall. Inför nästa steg i utvecklingen tror man att minst 50 personer behöver anställas till företagets lokaler i Kistinge där 175 personer arbetar just nu

– Det handlar dels om tjänstemän, men det mesta är produktionspersonal, typ personer med industriell utbildning, maskinoperatörer och maskinförare. Det är mycket personal på kort tid så det kanske kan bli svårt, men vi hoppas att vi ses som attraktiva, säger Sverker Rosdahl,  process- och kvalitetschef, till Hallandsposten.

Därmed kommer företaget att närma sig 300 anställda i sina verksamheter i Halmstads kommun. Rekryteringen väntas vara klar till hösten 2018 – och sedan kan det bli tal om ytterligare anställningar.

– Det är troligt. Alla avfallsslag vi har kräver ytterligare förbättringsprocesser. Vi är ständigt växande och har en väldig utvecklingspotential så vi kommer att satsa ytterligare, säger Sverker Rosdahl till HP.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Restaurangkedjan etablerar sig på Flygstaden: ”Kändes klockrent”

Så många arbetstillfällen genererar etableringen.

Mattias Olsson

Kl.17:52, 15 mars, 2018

Restaurangkedjan etablerar sig på Flygstaden: ”Kändes klockrent”
Foto: Linnea & Basilika / Pressbild.

Det är den sydostasiatiska restaurangkedjan Linnea & Basilika som kommer att öppna på Flygstadens handelsplats i Halmstad. Om allt går som planerat så kommer man att öppna under sommaren.

– Det känns kanon. Det ska bli roligt att komma tillbaka till Halmstad där jag jobbat tidigare och startade min första restaurang. Det ska bli spännande att komma igång, säger VD:n Anette Ngo till 24Halmstad.

Grunden till Linnea & Basilika lades 2008 då restaurang Basilika öppnade i Landskrona. Året därpå blev man årets restaurang i Landskrona. Konceptet med hemlagad mat från Sydostasien har sedan 2014 utvecklats till restaurangkedjan Linnea & Basilika.

– Halmstad har länge funnits med på vår priolista. Både jag och min fru Anette kommer från Halmstad från början. Vi har letat efter en lämplig lokal i två år, och detta kändes klockrent. Nu har vi en fastighetsägare som tror väldigt mycket på konceptet. Så det blev ett ganska enkelt val till slut, säger etableringschefen Martin Pham.

Hur känns det att det nu är klart att ni ska öppna i Halmstad?
– 
Det känns helt fantastiskt. Nu ska bara bygglovet igenom. Det är den enda process som kan påverka när vi ska öppna. Fastighetsägaren hoppas att vi ska kunna öppna i början av juli. Och någon gång under juli hoppas vi att det ska bli.

Etableringen av restaurangkedjan innebär också att fler arbetstillfällen skapas. I dagsläget räknar man med 15 nya arbetstillfällen på heltid. Kockarna är planerat att i första hand ta från de andra restaurangerna i kedjan. Serveringspersonal och övrig kökspersonal ska dock rekryteras lokalt. Rekryteringsprocessen för att hitta serveringspersonal startas omgående.

Linnea & Basilika finns sedan tidigare i Landskrona, Löddeköpinge, Hyllinge, Varberg, Eslöv, Skurup och i Ängelholm där man har sin bas.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng