Han arrangerar veteran-EM i tyngdlyftning – ”Det är riktigt häftigt att se”

Halmstads tyngdlyftningsscen är smal för att uttrycka det milt. Men det hindrar inte 500 tyngdlyftare att inta Eleikos lokaler i mitten på augusti. 24Halmstad har tagit ett snack med mannen bakom det hela.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.15:58, 23 juli, 2017

Han arrangerar veteran-EM i tyngdlyftning – ”Det är riktigt häftigt att se”
Foto: Privat/Flickr Obs: Bilden är ett montage

Även om sporten i sig inte har någon vidare utbredning i Halmstad så hindrar det inte Eleiko från att under mitten på augusti arrangera veteran-EM i tyngdlyftning, eller International Open som det också kallas.

24Halmstad tog ett snack med den lokale arrangören Johan Erling, tidigare vd för Eleiko för att få veta mer om tävlingen.

Varför arrangeras tävlingen i just Halmstad?
– Det beror på att det tidigare i år arrangerades World Masters Games i Nya Zealand, vilket är ett återkommande mästerskap som går vart fjärde år, ungefär som OS. Därför blev det inget VM i år och då föddes idén att arrangera ett kombinerat EM och International Open. Och mot bättre vetande lovade jag att undersöka möjligheten att hålla mästerskapet i Halmstad.

Mot bättre vetande?
– Ja det var ju så att det brann i Eleikos lokaler för en tid sedan och att de därför håller på att flytta till nya lokaler. Men då tänkte jag att man ändå kunde det kanske kunde arrangeras ett mästerskap i de gamla lokalerna eftersom de står tomma. Men när jag föreslog detta för den nuvarande vdn Erik Blomberg så nappade han direkt  och tyckte att man skulle arrangera tävlingen i de nya lokalerna. Så nu kommer mästerskapet att hållas i ett helt nybyggt center.

Hur kommer det sig att de var så sugna på idén?
– Eleiko är ju världsledande som leverantör av utrustning så det ligger i deras intresse att vara med och arrangera.

Hur är det annars med tyngdlyftning i Halmstad?
– Ja för att säga som det är så är det skit helt enkelt. Det finns egentligen ingen tyngdlyftningskoppling i Halmstad utöver Eleiko. De har förvisso en klubb som heter KK Eleiko, men de sysslar huvudsakligen med styrkelyft.

Vad är skillnaden mellan tyngdlyft och styrkelyft?
– Det är två vitt skilda sporter som egentligen inte har mer gemensamt än att båda använder en stång med vikter. Styrkelyft har tre discipliner, marklyft, squats och bänkpress. Dessa kräver inte så värst mycket teknik utan handlar mer om råstyrka. I tyngdlyftning å andra sidan är det två discipliner, ryck och stöt. I ryck -ska stången i en rörelse gå från golv upp till raka armar utan att stanna på vägen. När det gäller stöt ska stången först upp på bröstet, eller nyckelbenen innan den ska upp på sträckta armar.

Vad har du själv för koppling till tyngdlyftning?
– Ingen alls egentligen utan det kommer genom min tidigare tjänst som vd för Eleiko helt enkelt.

Mästerskapet drar igång den elfte augusti men de första drar inte igång förrän dagen därpå, på morgonen den tolfte. Även om det rör sig om veteraner så är det ett stort spann på deltagarnas ålder. Det rör sig om 500 lyftare från 44 nationer där den yngste är 35 och den äldste är hela 82 år gammal.

82 år, det var inte dåligt!
– Nej det är riktigt häftigt faktiskt, att se de här gamla gubbarna som knappt kan ta sig upp på podiet på egen hand. Men när de väl får stången i händerna så säger det bara tjoff. För att sätta det i perspektiv brukar jag säga att man ska se till sig själv och de gamla runtomkring en. Tänk dig en stång med 40-50 kilo i deras händer. Då börjar man förstå hur häftigt det är.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rekordår för influensan – ”Toppen på isberget”

Så många insjuknade förra året.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.09:40, 12 januari, 2018

Rekordår för influensan – ”Toppen på isberget”
Foto: Arkiv

Influensa säsongen 2016-2017 blev ett rekordår för influensan i Sverige. Detta då antalet anmälda fall en på flera håll i landet mångdubblades jämfört med föregående säsong.

– Hur många fall som rapporteras beror mycket på vilken typ av influensa som cirkulerar. Förra året var det en typ som främst drabbar äldre, eftersom de oftare behöver sjukhusvård tas också fler prover, säger Mia Brytting på Folkhälsomyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

Brynting menar också att det finns fler faktorer att ta hänsyn till än just de anmälda fallen.

– Många ligger ju kvar hemma. Man ska komma ihåg att de som söker vård bara är toppen på isberget, säger Mia Brytting.

Före 2015 var dock inte influensan anmälningspliktig och man skall därför vara försiktig med jämförelser över längre tid. Men målgruppen som drabbas kan också vara orsaken till att det rapporterades färre fall under pandemin 2009 än det gjordes förra året.

– Under pandemin 2009 var det nästan ingen över 65 år som insjuknade. Det beror på att de äldre hade förvärvat skydd mot liknande virus med ursprung i spanska sjukan, säger Mia Brytting till Nyhetsbyrån Siren.

Halland var dock inget undantag under det gångna året. Under säsongen 2016/17 rapporterades 380 fall av influensa, vilket nästan är en fördubbling av antalet fall under 2015/16.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så ser bostadsmarknaden ut nästa år: ”Intressant att se”

Mäklaren om året som gått - och tankarna inför 2018:

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.17:09, 30 december, 2017

Så ser bostadsmarknaden ut nästa år: ”Intressant att se”
Foto: Svensk Fastighetsförmedling/Johan Olsson

Den senaste månaden har bostadsrättspriserna sjunkit med -3 procent och villapriserna med -1 procent, det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Trenden i Halmstad har varit snarlik, något Pugh Rengensjö, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Halmstad, menar är helt naturligt.

 

– Jag tror att det är en ganska naturlig reaktion på att det stigit så länge. nästan tre års tid. Det är inte så att vi känner av en nedgång men absolut en stabilisering och att marknaden vant sig.

Rengensjö menar dock att man inte ska dra på allt för stora växlar om att bostadsmarknaden är på väg neråt riktigt ännu.

– Det är en lugnare period med mindre utbud, nu under senhöst och vinter. Så det är svårt att dra några jättestora slutsatser tills efter årsskiftet skulle jag säga. Jag är inte så orolig för priserna utan det blir snarare mer intressant att se till hur omsättningen blir.

– Sen är det ju också så vad gäller priser och så vidare att storstadsmarknaden kan ha en viss psykologisk effekt. Det råder ju ändå alltjämt stor bostadsbrist och folk måste ha någonstans att bo.

Hur har 2017 varit för er?
– Hela året har varit en het marknad för oss, men främst under sommar och tidig höst. Det har varit en snabb marknad med korta försäljningstider. Eftersom det omsätts rätt snabbt så har det blivit ett relativt litet utbud. Sen har vi som sagt märkt av en avmattning nu framåt slutet på året.

Om du ska våga dig på en gissning, hur blir 2018?
– Jag tror på en mer normal marknad, där det kan inte inte riktigt blir så hett som det var det här året. Ett mer normalt utbud och lite längre försäljningstider, men ungefär samma omsättning. Sen även då att det blir lite stabilare priser.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stora störningar för Bank-ID – flera kunder drabbade

Under måndagskvällen gick det inte att logga in på banker och myndigheter.

Mia Martelleur

Kl.22:03, 18 december, 2017

Stora störningar för Bank-ID – flera kunder drabbade
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYR

Sedan 20.30-tiden på måndagen råder störningar med Bank-ID. Flera kunder har under kvällen drabbats. Det har under kvällen inte gått att logga in på flera banker och myndigheter. Bland annat har Skatteverket, Nordea, Swedbank och Swish berörts av problemet.

– Det är tyvärr en driftstörning. Vi vet i nuläget inte hur omfattande problemen är men vi har tekniker inne som felsöker och försöker åtgärda problemet, sa Malin Wemnell, administrativ chef och presskontakt vid bank-id till dinapengar.se strax efter det inträffade. 

Vid 22.30-tiden rapporterade Bank-ID på sin sajt att problemet ska vara löst. 

”Vi har tidigare haft tekniska problem med BankID-tjänsten. Alla tjänster ska nu fungera som vanligt igen”, skriver de.

Det är i nuläget okänt exakt hur många tjänster som drabbades av driftstörningen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hit drömmer Halmstadborna om att resa

LISTA: Hit vill Halmstadborna åka:

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.16:30, 17 december, 2017

Hit drömmer Halmstadborna om att resa
Foto: Pixabay

Att allt fler svenskar väljer att resa bort över jul och nyår är tydligt, de senaste tio åren har antalet bokade resor ökat med över 50% under perioden, men att det är inte är någon vit jul vi drömmer om visar data från svenska appen Dreams.

Är det dock någonstans man verkar drömma om just en vit jul så är det just i Halmstad. Halmstad sticker nämligen ut som enda ställe där en fjälldestination finns representerad på tio i topp listan.

Hit går Halmstadbornas drömresor:

 1. London
 2. Thailand
 3. New York
 4. Japan
 5. USA
 6. Bali
 7. Florida
 8. Kenya
 9. Kroatien
 10. Sälen

Listan kan jämföras med hur det ser ut i hela Sverige:

 1. Thailand
 2. USA
 3. New York
 4. London
 5. Asien
 6. Australien
 7. Bali
 8. Spanien
 9. Italien
 10. Grekland

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halland bäst i landet – Halmstad går emot trenden

Analytikern: "Framtiden är mycket ljus".

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.21:03, 14 december, 2017

Halland bäst i landet – Halmstad går emot trenden
Foton: Arbetsförmedlingen

Under torsdagen kom arbetsförmedlingens siffror över arbetslösheten i november månad.

Det är mycket positiva siffror för Hallands län. Länet har nämligen den lägsta arbetslösheten i hela landet. I november var 5080 personer öppet arbetslösa i Halland. En minskning med närmare 500 personer jämfört med hur det såg ut under september månad 2016. I november var det 6,1 procent av hallänningarna  som var inskrivna som arbetslösa.

– Det finns flera olika anledningar till att det ser så bra ut. Dels att vi pendlar, då får vi en större arbetsyta än länet ger. Närheten till Göteborg gör att många pendlar dit från både Kungsbacka och Varberg, säger Peter Nofors, arbetsmarknadsanalytiker, till 24Halmstad.

– Förutom att vi pendlar så har vi i Halland även ett bra fungerande näringsliv. Vi är ett litet behändigt län med bra samarbete mellan myndigheter och företag. Sedan är vi inne i en positiv spiral, med många som vill flytta hit. vilket ökar produktionen. Vi är ett framgångsrikt län vilket som jag sade skapar en positiv spiral. De som flyttar hit har också ofta ganska gott om pengar vilket leder till att vi behöver mer personer inom restauranger och transportbranschen, säger Nofors.

Hur ser det ut specifikt i Halmstad?
– Där är det högre arbetslöshet. Hylte har högst arbetslöshet i länet, men sedan kommer Halmstad. Halmstad har förvånansvärt hög arbetslös. Man ligger ungefär 1 procent högre än rikssnittet.

Arbetslösheten i Halmstad låg i november på 8,3 procent.

Varför är det så?
– Det är 10 000 kronors frågan det. Det finns inte en enkel orsak, men stora residensstäder har generellt sett högre arbetslöshet. Eftersom de är centralorter flyttar många dit men alla kanske inte har jobb. Sedan har vi förlorat en del industrier under de senaste åren. Det finns inte tillräckligt med företag som kan anställa, det är en del av det. Sedan är det lite brist på mark också. Men det finns som sagt många olika orsaker.

Om vi går tillbaka till Halland som helhet. Hur jobbar ni på arbetsförmedlingen för att få till de här siffrorna?
– Det hade ju varit kul att säga att det bara hade varit arbetsförmedlingens förtjänst. Men vi försöker så gott vi kan. Läget bland de inrikesfödda ser ju väldigt bra ut, och vad gäller de utrikesfödda så har vi lite fler åtgärder nu. Men sedan kan vi jobba hur hårt som helst, det gäller också att näringslivet kan anställa.

Några särskilda åtgärder för Halmstad gör dock inte på arbetsförmedlingen.

– Vi gör inget unikt för Halmstad, utan vi gör motsvarande saker som på andra ställen, säger Peter Nofors.

Hur ser det ut i framtiden?
– Framtiden ser mycket ljus ut. Vi ser att arbetslösheten sjunker. Och vi ser att den kommer att sjunka även i Halmstad. Det räknar vi med. Under 2018 räknar vi med att det kommer att anställas 2000 personer i länet, och då Halmstad har en tredjedel av länets invånare så är det också rimligt att tro att en tredjedel av de 2000 kommer att anställas i Halmstad. I Halmstad finns möjligheter och vi räknar med att arbetslösheten sjunker under 2018. Särskilt i Halmstad och Hylte.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng