Han arrangerar veteran-EM i tyngdlyftning – ”Det är riktigt häftigt att se”

Halmstads tyngdlyftningsscen är smal för att uttrycka det milt. Men det hindrar inte 500 tyngdlyftare att inta Eleikos lokaler i mitten på augusti. 24Halmstad har tagit ett snack med mannen bakom det hela.

Johan Olsson

Kl.15:58, 23 juli, 2017

Han arrangerar veteran-EM i tyngdlyftning – ”Det är riktigt häftigt att se”
Foto: Privat/Flickr Obs: Bilden är ett montage

Även om sporten i sig inte har någon vidare utbredning i Halmstad så hindrar det inte Eleiko från att under mitten på augusti arrangera veteran-EM i tyngdlyftning, eller International Open som det också kallas.

24Halmstad tog ett snack med den lokale arrangören Johan Erling, tidigare vd för Eleiko för att få veta mer om tävlingen.

Varför arrangeras tävlingen i just Halmstad?
– Det beror på att det tidigare i år arrangerades World Masters Games i Nya Zealand, vilket är ett återkommande mästerskap som går vart fjärde år, ungefär som OS. Därför blev det inget VM i år och då föddes idén att arrangera ett kombinerat EM och International Open. Och mot bättre vetande lovade jag att undersöka möjligheten att hålla mästerskapet i Halmstad.

Mot bättre vetande?
– Ja det var ju så att det brann i Eleikos lokaler för en tid sedan och att de därför håller på att flytta till nya lokaler. Men då tänkte jag att man ändå kunde det kanske kunde arrangeras ett mästerskap i de gamla lokalerna eftersom de står tomma. Men när jag föreslog detta för den nuvarande vdn Erik Blomberg så nappade han direkt  och tyckte att man skulle arrangera tävlingen i de nya lokalerna. Så nu kommer mästerskapet att hållas i ett helt nybyggt center.

Hur kommer det sig att de var så sugna på idén?
– Eleiko är ju världsledande som leverantör av utrustning så det ligger i deras intresse att vara med och arrangera.

Hur är det annars med tyngdlyftning i Halmstad?
– Ja för att säga som det är så är det skit helt enkelt. Det finns egentligen ingen tyngdlyftningskoppling i Halmstad utöver Eleiko. De har förvisso en klubb som heter KK Eleiko, men de sysslar huvudsakligen med styrkelyft.

Vad är skillnaden mellan tyngdlyft och styrkelyft?
– Det är två vitt skilda sporter som egentligen inte har mer gemensamt än att båda använder en stång med vikter. Styrkelyft har tre discipliner, marklyft, squats och bänkpress. Dessa kräver inte så värst mycket teknik utan handlar mer om råstyrka. I tyngdlyftning å andra sidan är det två discipliner, ryck och stöt. I ryck -ska stången i en rörelse gå från golv upp till raka armar utan att stanna på vägen. När det gäller stöt ska stången först upp på bröstet, eller nyckelbenen innan den ska upp på sträckta armar.

Vad har du själv för koppling till tyngdlyftning?
– Ingen alls egentligen utan det kommer genom min tidigare tjänst som vd för Eleiko helt enkelt.

Mästerskapet drar igång den elfte augusti men de första drar inte igång förrän dagen därpå, på morgonen den tolfte. Även om det rör sig om veteraner så är det ett stort spann på deltagarnas ålder. Det rör sig om 500 lyftare från 44 nationer där den yngste är 35 och den äldste är hela 82 år gammal.

82 år, det var inte dåligt!
– Nej det är riktigt häftigt faktiskt, att se de här gamla gubbarna som knappt kan ta sig upp på podiet på egen hand. Men när de väl får stången i händerna så säger det bara tjoff. För att sätta det i perspektiv brukar jag säga att man ska se till sig själv och de gamla runtomkring en. Tänk dig en stång med 40-50 kilo i deras händer. Då börjar man förstå hur häftigt det är.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stoppades av polis – misstänks för drograttfylla

Stoppades i en poliskontroll på måndagskvällen.

Michaela Ekström

Kl.18:14, 19 februari, 2018

Stoppades av polis – misstänks för drograttfylla
Foto: Arkiv

En bilist stoppades vid av polis vid Andersbergsringen omkring klockan 17.30 för kontroll. Föraren visade tecken på narkotikapåverkan och togs därför med till polisstationen för kontroll. Föraren är anmäld misstänkt för rattfylleri.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Madsens obehagliga brev till Kim Walls vän

Mordmisstänkte Peter Madsen har brevväxlat med Kim Walls vän May Jeong från fängelset.

Michael Olsson

Kl.14:56, 18 februari, 2018

Madsens obehagliga brev till Kim Walls vän
Foto: Creative Commons/Pixabay

Under tiden som mordmisstänkte Peter Madsen suttit i fängelset har han brevväxlat med journalisten May Jeong, som var en god vän till Kim Wall. Anledningen till att May Jeong – som jobbar på det amerikanska magasinet Wired  har hört av sig till Madsen är för att få svar på vad som egentligen hände.

I en artikel Jeong skrivit berättar hon att hon sammanlagt fått tre brev från Madsen, och hon beskriver dem som obehagliga.

LÄS MER: Madsen åtalas för sexuella övergrepp och mord på Kim Wall

– Han skrev att han tänkte på Kim varje dag och att han kunde ”känna hennes ande på något vis”, skriver hon i artikeln.

I breven berättar Madsen att han under sin tid i fängelset bland annat sett på filmen Terminator 2, men också att han är uttråkad av livet bakom galler. Han ska även ha blivit ”intim” mot Jeong.

– ”Vad är du? En berättare som försöker att förstå? En terminator som skickats för att göra slut på mig? Utan undantag – vad du än är – så är du välkommen, jag är bara din”, skrev Madsen i ett av breven.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fick vänta ett år på psykologhjälp – vårdcentral får kritik

En kvinna sökte hjälp för psykisk ohälsa men på ett år fick hon ingen psykologhjälp.

Michaela Ekström

Kl.08:56, 17 februari, 2018

Fick vänta ett år på psykologhjälp – vårdcentral får kritik
Foto: Arkiv

En 21-årig kvinna sökte under hösten år 2016 vård på en vårdcentral i Halmstad med anledning av psykisk ohälsa. Kvinnan påtalade vid flera samtal med vårdcentralen att hon hade behov av att träffa en psykolog.

I januari år 2017 fick hon en av en läkare en remiss till en psykolog men psykologen bestämde att hon skulle sättas upp på väntelista till en psykosocialt team. Läkaren ska ha fortsatt påtala 21-åringens behov av kontakt med en psykolog, men det ska inte ha varit möjligt då väntetiden var för lång.

Den 21-åriga kvinnan har anmält vårdcentralen i Halmstad till inspektionen för vård och omsorg, IVO. De riktar nu kritik mot vårdcentralen i Halmstad och anser att de har brustit när det kommer till att erbjuda 21-åringen en samtalskontakt inom en rimlig tid.

”Nu står jag här 1 år senare utan att jag fått det minsta lilla hjälp med min psykiska ohälsa.” skriver kvinnan i anmälan till IVO.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hjärtsjuk nekades ambulans – SOS Alarm får kritik

En 30-årig man ringde 112 när han hade bröstsmärtor och värk som strålade ut i vänsterarmen. Trots det nekades han ambulans.

Michaela Ekström

Kl.15:26, 15 februari, 2018

Hjärtsjuk nekades ambulans – SOS Alarm får kritik
Foto: Arkiv

En 30-årig man från Halmstad hade kraftig och ökande bröstsmärtor, andningsvårigheter samt värk som strålade ut i vänster arm.

Mannen ringde SOS Alarm och uppgav sina besvär. Att han hade svårt att andas, att värken i bröstet hade ökat de senaste timmarna och att det var en smärta som han aldrig hade upplevt tidigare. Trots detta nekade larmoperatören 30-åringen en ambulans. Han fick istället rådet att åka till en vårdcentral.

Mannen tog sig, med hjälp av sin fru, till akuten där det kunde konstateras att han hade hjärtmuskelinflammation. Han vårdades på sjukhus i fyra dagar.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har granskat anmälan och kritiserar nu SOS Alarm för agerandet. IVO anser att 30-åringen skulle ha förts akut till sjukhus med ambulans.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Glädjebeskedet för längdåkarna – skidspåren öppnas

Då öppnas skidspåren i Halmstad.

Mattias Olsson

Kl.15:32, 6 februari, 2018

Glädjebeskedet för längdåkarna – skidspåren öppnas
Foto: Privat.

Den senaste tidens kyla har gjort att Halmstads längdåkare får ett glädjebesked i veckan. Skidspåren på Halmstad Skidarena kommer att öppnas i veckan.

– Vi hoppas öppna spåren på onsdag. Vi har massor med snö, och det ska vara fortsatt kallt, så nu håller vi på att sätta ihop spåren. Vi kommer att öppna på onsdag om inget oförutsett inträffar, säger Halmstad Skidarenas vd, Martin Siljegård till 24Halmstad.

– Vi har gått och väntat på kyla sedan i december. Nu kommer den lite sent. Men det är bättre sent än aldrig. Vi har många Vasaloppsåkare som vill vara ute i spåren, säger Siljegård.

Under föregående säsong hade Halmstad Skidarena öppet 50 dagar. Något man inte kommer att ha den här säsongen.

– Vi hade hoppats på något liknande i år, men vi behöver ha minus i tre, fyra dagar. Nu är förhoppningen att vi ska kunna ha öppet fram tills Vasaloppet har avgjorts och det går av stapeln den 4:e mars, säger Martin Siljegård.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng