Hon vill motivera kroppspositivitet

Sophia Anderberg har slagits mot ätstörningar och kroppshets. Nu vill hon motivera andra att känna sig nöjda med sina kroppar.

Linda LC Berntsson

Kl.21:03, 15 juli, 2017

Hon vill motivera kroppspositivitet
Obs! Bilden är ett montage. Foto: Privat/Linda LC Berntsson

I dag är Sophia Anderberg från Halmstad stolt över sin kropp. Men så har det inte alltid varit. I början av 2016 tillfrisknade hon från sina ätstörningar, och sedan dess har hon fått ny energi i kampen för att alla ska kunna känna sig stolta över sina kroppar. Kampen för hon på sin blogg och på Instagram – på @fiaanderberg – där hon för närvarande har 71,2 tusen följare.

– Jag höll på med det här under tiden jag hade ätstörningar, men det blev mer när jag tillfrisknat, säger hon.

Enligt Sophia Anderberg är det många som lägger fokus på att både se ut och vara som andra människor, och inbillar sig att det ska resultera i lycka. Istället förespråkar hon att alla ska acceptera och älska sina kroppar – om inte annat för att uppleva mer av vad livet har att erbjuda.

– Jag hade mycket kroppsfixering under tolv år. Jag har rest mycket i mitt liv, men jag har missat mycket på att fokusera på hur kroppen ser ut. Nu vet jag att det finns ett liv att leva, och det finns ingen tid att lägga på kroppshets. Kroppspositivitet för mig handlar om att ta hand om sin kropp inifrån och ut. Givetvis är motion och hälsosam mat viktigt för att vi ska må bra,men det ska inte ta över vårt psykiska välmående.

 

Sophia Anderberg, IAMPROUD Foto: Linda LC Berntsson

Foto: Linda LC Berntsson

Balansen mellan den hälsosamma livsstilen och den tidigare ätstörningen var dock inte lätt från början. Sophia Anderberg gick ifrån att inte träna och bara äta skräpmat, till att träna jättemycket och räkna kalorier. Även självsvält är en del av hennes förflutna. Men sedan hon blev frisk har hon inte haft några bakslag, vilket hon tror beror på att hon har hittat en livsstil som hon trivs med. För att ta sig ifrån ätstörningen krävdes dock bland annat ett halvår av samtal hos kurator, och hon uppmanar alla som lider av något liknande att utnyttja all hjälp som går att få.

På Instagram tror, och hoppas, Sophia Anderberg att det som gjort henne populär är att hon får sina följare att må bättre. Hon menar att sociala medier har en stor påverkan på mångas liv, vilket kan vara både positivt och negativt.

– Det finns mycket triggers och det är viktigt att man väljer att följa de som ger en något och får en att må bra.

Den mesta responsen hon får är positiv, men ibland trillar även kritiska kommentarer in. Vissa menar på att det är lätt för Sophia Anderberg att vara nöjd med sin kropp, då den kommenterande personen menar att hennes utseende följer de ideal som råder.

– Men det handlar inte om det. I dina ögon kanske min kropp är perfekt, men det var den inte i mina. När jag var som smalast mådde jag som sämst.

Trots kritiken upplever dock Sophia Anderberg att hon lyckas med sitt mål. Både på mejlen och på Instagram kontaktas hon av tjejer som visar bilder och videor på sig själva i bikini och tajta kläder. De berättar att de vågar – tack vare att de inspirerats av henne.

– Då blir jag jätteglad. Jag ger så mycket av mig själv, så det är härligt att få respons när det hjälper.

Tillsammans med Casandra Hallberg driver Sophia Anderberg även IAMPROUD som jobbar för kroppspositivitet och mot att känna sig begränsad av samhällets ideal. Förhoppningen är att de ska kunna förebygga psykisk ohälsa kopplad till kroppsfixering. De sprider sina erfarenheter och kunskaper via föreläsningar, workshops och sociala medier. IAMPROUD har stora planer för framtiden, men mer specifikt vad de handlar om får framtiden visa.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

24ÖLAND.SE

Här är trion som ska erövra Öland – med 24Öland.se

24Sveriges satsning innebär goda nyheter både för, och om, Öland.

Hanna Thulin

Kl.12:59, 19 mars, 2018

Här är trion som ska erövra Öland – med 24Öland.se
Magnus Jansson, Karl-Oskar Karlsson och Anton Fransson. Foto: Hanna Thulin

Den 6 oktober 2014 publicerades den allra första artikeln på 24Kalmar.se, en nyhetssajt som då producerade lokalnyheter från både Kalmar på fastlandet och de båda kommunerna på Öland. Sedan dess har flera andra sajter öppnats genom 24Sverige, bland annat 24Malmö, 24Uppsala och 24Halmstad. Nu är det dags för ytterligare en sajt att se dagens ljus och denna gången är det ölänningarnas tur.

Den 23 april lanseras 24Öland – en nyhetssajt helt dedikerad till det som sker på Sveriges härligaste ö. Bakom artiklarna kommer främst ölänningarna Karl-Oskar Karlsson och Magnus Jansson att stå. De har båda gjort avtryck i sina tidigare roller, Karl-Oskar som redaktör på 24Kalmar, 24Nybro samt 24Emmaboda och Magnus som journalist på 24Sveriges centraldesk.

MISSA INTE: Gilla 24Öland.se på Facebook

– Det känns spännande och väldigt roligt att ”få komma hem”. Vi går in ödmjuka med ett stort självförtroende i det här, kan man väl säga. Vi känner att vi har en bra grund att stå på och utvecklas från när det gäller många bitar, säger Magnus Jansson.

24oland4

Anton Fransson utökar duon till en trio i sin roll som försäljare. Han är egentligen smålänning i grunden men har hittat sin plats på ön där han bor tillsammans med sin sambo och dotter i Färjestaden.

– Det känns givetvis superspännande och väldigt intressant att vara med på denna resa. Jag kommer att fokusera på att bygga upp ett samarbete och en relation med de lokala entreprenörerna, säger Anton Fransson.

Tillsammans kommer de att hålla koll på vad som sker på ön. De ser alla tre fram emot att få komma över bron och ge ölänningarna den uppmärksamhet som de förtjänar.

– Både jag och Magnus har bevakat den öländska sporten tidigare, men att nu få skriva om allt från kronprinsessans födelsedagsfirande till division 6-derbyn på Kvarnvallen, ska bli fantastiskt skoj, säger Karl-Oskar Karlsson.

– Vi hoppas att få er läsare engagerade och vill få in så mycket tips som det bara går, stort som smått, säger journalistduon.

Vill du få dina lokala nyheter serverade i ditt Facebookflöde? Gilla 24Öland på Facebook. 

FaktaFAKTA:

VD: Jeanette Lindström.

Första sajten: 24Kalmar.se, som startades upp den 6 oktober 2014.

Besökare: 449 000 unika användare, 2 400 00 sidvisningar v 9, 2018.

Ägare: LindMarkmedia, Godsy Kommunikation och Nossevo Invest, Mittmedia.

Här finns vi: 24Kalmar, 24Nybro, 24Emmaboda, 24Uppsala, 24Blekinge, 24Kristianstad, 24Malmö, 24Ystad, 24Trelleborg, 24Halmstad, 24Helsingborg, 24Varberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många utländska Halmstadbor får rösta

Cirka 578 000 utländska medborgare får rösta i kommunvalen i Sverige.

Michael Olsson

Kl.11:55, 19 mars, 2018

Så många utländska Halmstadbor får rösta
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Preliminära siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar att ungefär 578 000 utländska medborgare får rösta i kommunvalen runtom i landet. På kommunnivå varierar andelen utländska medborgare i väljarkåren kraftigt.

– Generellt är valdeltagandet bland utrikes födda betydligt lägre än bland inrikes födda, säger Mehrdad Darvishpour, docent i socialt arbete vid Mälardalens högskola, till Nyhetsbyrån Siren.

Det låga valdeltagandet beror enligt Darvishpour på en rad faktorer, bland annat om man kommer från ett demokratiskt samhälle eller diktatur, hur länge man har bott i landet samt socioekonomiska förhållanden. Även aspekter som hur delaktig personen känner sig i samhället samt bristen på kunskap avgör.

– En kombination av att sprida mer kunskap, ett klart inkluderande antidiskrimineringsbudskap och att lyfta fram fler människor med utländsk härkomst som förebilder skulle kunna öka motivationen bland utrikes födda att rösta, menar han.

Rikssnittet på utländska medborgare som är röstberättigade till kommunvalet ligger på sju procent. I Halmstads kommun är 4 155 utländska medborgare röstberättigade, vilket motsvarar fem procent.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så blir veckans väder

Så ser de senaste prognoserna för Halmstad ut.

Mattis Andersson

Kl.10:33, 19 mars, 2018

SMHI: Så blir veckans väder
Foto: Pixabay

Veckans väder i Hamstad kommun bjuder på övergripande plusgrader. I början av veckan blir det en hel del sol medan det till slutet av veckan kommer bli molnigare dagar.

Nederbörd väntas bara i mindre mängder och vindarna verkar inte bli lätta. Under onsdagen kan det dock bli regn och lite blåsigare. Bäst solchans är det i under tisdagen.

Temperaturerna väntas ligga på kring två till fem plusgrader under dagarna och en del minusgrader under nätterna.

skarmavbild-2018-03-19-kl-10-21-01

Foto: Skärmdump/SMHI.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny stjärnartist klar för spelning på Solgården

Gör första sommarturnén på tolv år – då spelar hon på Solgården.

Mattias Olsson

Kl.09:04, 19 mars, 2018

Ny stjärnartist klar för spelning på Solgården
Foto: Pamela.se

Det är Lena Philipsson som kommer att spela på Solgården i sommar. Den 18 juli är det datum då spelningen går av stapeln.

Det är första gången på tolv år som Lena Philipsson genomför en sommarturné, så fansen kan räkna med hits från hela hennes karriär.

I november 2017 gjorde Philipsson sin sista föreställning av showen ”Jag är ingen älskling”. En föreställning som framfördes under nästan två års tid.

Lena Philipsson slog igenom stort vid sin medverkar i Melodifestivalen 1986. En tävling hon sedan vann 2004 med låten ”Det gör ont”. 2011 firade hon 25 år som artist med föreställningen ”Min drömshow”, som hon spelade i både Stockholm och Göteborg.

Och nu är det alltså dags för Lena Philipssons första egna sommarturné på tolv år, med besök på Solgården den 18 juli.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gardell provar nytt material i Halmstad

Halmstadbornas reaktioner kommer forma Gardells kommande show.

Jesper Norell

Kl.07:04, 19 mars, 2018

Gardell provar nytt material i Halmstad
Jonas Gardell. Foto: Pressfoto.

I höst reser Jonas Gardell runt i landet och kör ett antal stand up-shower där han provar texter till den nya påkostade ”Jonas Gardell Show”, som har premiär i januari 2019.

Den 17 november kommer han till Halmstad.

Under provföreställningen lovas 90 minuter bergochdalbana mellan skratt och allvar med Gardell ensam på scen.

– Hela 2019 står jag på fast scen så det här är den sista rundturen i landet på ett par år, berättar Jonas Gardell i ett pressmeddelande och fortsätter.
– Det är alltid lika roligt och vara ute och möta publiken, eller ”min familj” som jag brukar kalla dem.

Biljetterna till provföreställningarna släpptes den 16 mars.

 

FaktaTurnéplan för provföreställningen

Fredag 19 okt Kristianstad, Kulturkvarteret

Lördag 20 okt Malmö, Live

Torsdag 1 nov Vara, Konserthuset

Fredag 2 nov Växjö, Konserthuset

Lördag 3 nov Kalmar, Kalmarsalen

Lördag 17 nov Halmstad, Teater

Söndag 18 nov Linköping, Konserthuset

Fredag 30 nov Örebro, Konserthuset

Lördag 1 dec Nyköping, Culturum

Söndag 2 dec Eskilstuna, Lokomotivet

Torsdag 13 dec Jönköpings Konserthus

Fredag 14 dec Södertälje, Estrad

Lördag 15 dec Uppsala Konsert & Kongress

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng