Därför firar vi nationaldagen i dag | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Därför firar vi nationaldagen i dag

Hur uppkom nationaldagen och vad är det vi firar egentligen?

Mia Martelleur

Kl.13:55, 6 juni, 2017

Därför firar vi nationaldagen i dag
Montage: Pixabay

Sverige har inofficiellt firat nationaldagen sedan 1890-talet. Nationaldagen kom till på grund av att våra grannländer, Danmark och Norge, redan hade en sådan tradition. Det hela kändes inte lika aktuellt i Sverige, men det blev tal om saken vilket gjorde att firandet sakta tog form här med.

År 1916 instiftades dagen som Svenska flaggans dag men först 1983 blev dagen officiellt Sveriges nationaldag. Sedan 2005 har dagen också varit en officiell helgdag.

LÄS MER: QUIZ: Vad kan du om Sveriges nationaldag?

Flaggorna var ett tidigt inslag i firandet, men bara några år innan dagen firades för första gången så var det ytterst ovanligt att använda svenska flaggan på land. År 1873 hissades flaggan för första gången på det kungliga slottet och möttes då av skarp kritik från omgivningen. Det ansågs nämligen att flaggor hörde till sjöss. Men efter att kungahuset börjat med svenska flaggan, så spred dig trenden till prästgårdar, järnvägsstationer, skolgårdar. Snart var flaggningen allmän och i dag är det mer regel än undantag.

Det hör till att nationaldagen firas på en speciell dag, som har historisk koppling till landet. Men i Sverige var det svårt att hitta rätt dag och historia.  Det slutade med att vi firar nationaldagen dels på grund av att det ska vara den dag då Gustav Vasa kröntes till kung över Sverige år 1523, och dels på grund av år 1809 då Sverige införde en ny författning som lade grunden till det demokratiska samhälle vi har i dag.

Anledningen till att det blev den 6 juni, den så kallade Gustafdagen – efter Gustav Vasas kröning, ska vara för att grundaren av Nordiska museet och Skansen, Artur Hazelius, på 1980-talet ställde till med en vårfest, vars sista dag ska ha infallit den 5 juni. Enligt Nordiska museet kallade han denna dag för ”en nationalfest till firande av våra historiska minnen imorgon tisdag den 6 juni”.

Nu för tiden är det även vanligt i många kommuner att på nationaldagen fira och välkomna de nya medborgarna till kommunen.

Fakta: Nordiska Museet och Nationaldagen.se

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Beredskapschefen om pooldiskussionen: ”De har sin fulla rätt att göra så”

"Vi har startat upp en produktionsanläggning till och det är en uppåtgående trend just nu", säger Michael Carlsson vid 21-tiden på torsdagskvällen.

Magnus Jansson

Kl.21:34, 10 maj, 2018

Beredskapschefen om pooldiskussionen: ”De har sin fulla rätt att göra så”
En vattentäkt vid Laholmbuktens VA. Arkivfoto: Johan Olsson

På torsdagskvällen larmade Halmstads kommun för låga dricksvattennivåer i vissa områden av kommunen. Vid 21-tiden var läget aningen bättre.

– Vi har startat upp en produktionsanläggning till och det är en uppåtgående trend just nu, det sjunker inte i samma takt, säger Michael Carlsson, beredskapschef vid Laholmsbuktens VA.

LÄS MER: Kommunen larmar om dricksvattnet: ”Varit hög åtgång”

Han berättar att det fanns vissa bekymmer redan under onsdagseftermiddagen. Att nivåerna sjunker under dagarna är dock inget konstigt.

– Det är helt naturligt. Under onsdagen lyckades vi fylla tillbaka nivåerna och det är alltid ett tapp på dagen – sedan fylls det på under natten. Det är så det fungerar. I morgon ser vi förhoppningsvis en bättre trend, men vi kommer ta tag i detta på ett helt annat sätt imorgon bitti.

Många av 24Halmstads läsare har påpekat att vattenbristen förmodligen främst beror på att många privatpersoner fyllt upp sina pooler under dagen. Carlsson avfärdar inte det scenariot.

– Det kan vara så, och det har de sin fulla rätt att göra, det finns inga restriktioner eller vattningsförbud utfärdade. Det kan också vara bevattning eller liknande, förmodligen är det en kombination av många olika saker.

Har ni uteslutit att det rör sig om någon större vattenläcka? 

– Nej, men när det rör sig om vattenläckor så brukar allmänheten vara väldigt duktiga på att ringa in och uppmärksamma oss om det. Det brukar synas rätt bra, säger Michael Carlsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunen larmar om dricksvattnet: ”Varit hög åtgång”

Invånarna i de berörda områdena uppmanas till återhållsamhet.

Magnus Jansson

Kl.20:16, 10 maj, 2018

Kommunen larmar om dricksvattnet: ”Varit hög åtgång”
Arkivfoto: Pexels

Under den stekheta torsdagen har dricksvattennivåerna sjunkit dramatiskt i Söndrum, Tylösand och kuststräckan upp mot Steninge. Läget är så pass allvarligt att kommunen gått ut med ett meddelande på torsdagskvällen. Invånarna i de berörda områdena uppmanas vara mycket återhållsamma med sin vattenförbrukning.

– Vi tror själva att det kan bero på att det varit hög åtgång på vattnet, men vi kan samtidigt inte utesluta en läcka. Oftast brukar allmänheten upptäcka om det rör sig om någon läcka, säger Michael Carlsson, beredskapschef vid Laholmsbuktens VA.

Han förklarar att kommunen haft ett par vattenanläggningar stängda, vilket också kan vara en orsak till de låga nivåerna i kombination med ett högt uttag.

– Vi försöker få igång dem just nu. Så dels kan det vara den orsaken, men det kan delvis vara värmen också.

I nuläget finns det ingen prognos för när nivåerna kan vara uppe på normala siffror igen.

Läs också: Beredskapschefen om pooldiskussionen: ”De har sin fulla rätt att göra så”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många kor kan släppas ut i Halland

Våren är här och runt om i landet sker det kosläpp. "Det är en enorm glädje".

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.08:52, 3 maj, 2018

Så många kor kan släppas ut i Halland
Foto: Mostphotos

Snart är det dags för kosläpp runt om i Sverige och Hallands län är inget undantag. Enligt Jordbruksverkets statistik för juni 2017 finns 33 000 av landets 530 000 kor i Halland.

Om man däremot räknar in kalvar, kvigor, tjurar och stutar finns det totalt 1,5 miljoner nötkreaturer i landet, varav 88 000 lever i Halland.

Nyhetsbyrån Siren har pratat med Ebba Bursell Haglund, som är publik- och programkoordinator på en av alla gårdar där det kommer att ske kosläpp.

– Det är en enorm glädje. Korna hoppar och skuttar och är så glada att få komma ut efter vintern, säger hon.

Flest nötkreatur finns det i Västra Götaland. Lägst antal är det i Stockholm och Norrbotten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Därför är första maj en helgdag med demonstrationer

År 1939 blev första maj återigen en röd dag i Sverige.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.08:36, 1 maj, 2018

Därför är första maj en helgdag med demonstrationer
Bild från en första maj demonstration i Stockholm 1917. Foto: Wikipedia Commons

Bakgrunden till första maj och den politiska betydelse den har i dag sträcker sig bak till 1889. Vid en socialistkonferensen i Paris beslutades det att socialister från hela världen skulle demonstrera för åtta timmars arbetsdag den första maj.

Året därpå skedde den första organiserade första maj-demonstrationen och sedan dess har demonstrationerna utvecklats. Även om demonstrationerna inledningsvis gjordes av socialister är det i dag flera andra partier som demonstrerar.

På den tiden var dock inte första maj en röd dag, utan det blev det först 49 år senare, år 1939. Därmed blev första maj den första helgdagen som var en icke-kyrklig dag.

Däremot har första maj varit en röd dag tidigare, men då med kyrklig koppling. På 700-talet tillägnades första maj till apostlarna Filippos och Jakob, men på 1400-talet omvandlades dagen. Istället valde man att tillägna dagen till minne av helgonet Walpurgis, mer känd som Valborg i Sverige.

På 1500-talet blev första maj återigen en aposteldag, men några hundra år senare, år 1772 förlorade apostladagarna sin status och första maj blev inte längre röd.

I dag finns det en del som anser att första maj borde avskaffas och så sent som 2013 lämnade Sverigedemokraterna in en riksdagsmotion i ämnet. Motionen fick dock avslag.

Källa: Metro förklarar

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så räddar du igelkottarna från att dö på valborg

Valborg är igelkottarnas värsta dag på hela året.

Michael Olsson

Kl.10:26, 30 april, 2018

Så räddar du igelkottarna från att dö på valborg
Montage: Pixnio / Pixabay

Det är sedan tidigare känt att igelkotten och andra djur lever farligt på valborg. När det blir varmare ute tittar igelkotten fram, men om temperaturen sjunker väljer igelkotten gärna att sova en stund, ofta i en rishög. Och det är då igelkotten lever farligt och riskerar att stekas.

För att inte råka steka en igelkott på valborg har Naturskyddsföreningen lagt ut några tips på hur du går till väga.

– Lasta om eller flytta din rishög innan du tänder majbrasan.

– Om det inte går att flytta högen kan du åtminstone försöka lyfta upp och kolla så noga det går under riset.

– Kontakta gärna arrangörerna av valborgsfirandet där du bor med informationen. En ytterligare säkerhetsåtgärd är att göra ett litet staket runt rishögen så inte igelkottarna kan komma in.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng